SOM ARTESANS, SOM DIFERENTS…

 

Acostem-nos a l’elaboració de la cervesa artesana QUER.

La nostra cervesa es un producte agrícola 100% natural. Tot el què es fa servir en l’elaboració de les nostrellupols cerveses prové de la nostra terra: civada, blat, llúpol, llevat, aigua. Tots aquests ingredients naturals els donen vida i vitalitat a través d’un procés natural de fermentació, sense additius ni productes químics.

El què volem és donar-vos una idea de quin és el procés d’elaboració que seguim en les nostres cerveses i que conegueu amb detall cada un dels ingredients que fem servir.

INGREDIENTS:

AIGUA: L’aigua representa bona part (95%) de la cervesa artesana i les seves propietats són molt importants pel producte acabat. Tota l’aigua ha de ser pura i ha de contenir la mesura adequada de minerals segons la cervesa que es vulgui obtenir.

 

MALT/MALTEJAT: L’ingredient bàsic per a l’elaboració de la cervesa és l’ordi maltejat o el malt d’ordi. Els cereals no tenen sucres fermentables per les llevadures i a través del maltejat s’obtenen els sucres que tenen les llavors.cereals

Hi ha dos tipologies de bàsics de malt: Malt base (Pilsner o lager, Pale, Malta de blat, Munich…) i malts torrats (negra, torrada, àmbar), encarregats de donar color a les nostres cerveses i de gustos com cafè o regalèssia.

 

ORDI: L’ordi és un cereal que creix i el podem trobar en camps de tot el món. Varietats especials d’ordi es crien específicament per elaborar cervesa.

 

BLAT: Moltes de les nostres cerveses també contenen un % de blat, ja sigui cru, maltejat o ambdós casos. El blat ajuda a suavitzar i a alleugerir els gustos de l’ordi i, també, amb la retenció de l’espuma en la cervesa acabada.

 

LLÚPOL: Planta de la família de les cannabàcies amb flors verdes en forma de pinya. Dóna el gust amarg i les aromes cítriques, florals, afruitades i herbàcies de les nostres cerveses. El llúpol fa una olor molt característica, peculiar i agradable i pot afegir aromes refrescants un cop la cervesa acabada. Podem classificar l’amargor de les cerveses segons l’escala d’ IBUs (Internatinal Bittering Units), que ve donada en funció de la quantitat de llúpol que utilitzem en les nostres cerveses.

 

LLEVAT: El microorganisme ‘màgic’ responsable de convertir el most dolç (a base de malt i llúpol) en cervesa, un beuratge alcohòlic, lleugerament àcid i amb una gran complexitat d’aromes. Hi ha gran varietat de llevats i soques de llevat, nosaltres utilitzem una gran varietat de soques americanes, franceses i belgues seleccionades acuradament per a elaborar les nostres cerveses.

 

EL NOSTRE PROCÉS:

 

MACERACIÓ: L’objectiu de la maceració és convertir el midó del gra en sucres fermentables. L’ordi i el blatllupol maltejats i triturats es barregen amb aigua calenta i es deixa reposar, els enzims converteixen els midons del blat i l’ordi en sucres solubles. Els sucres es filtren i es separen del gra amb l’aigua. Aquesta barreja líquida de sucres solubles s’anomena most.

BULLICIÓ: El dens most ensucrat es retira i es bombeja al bullidor. En el bullidor es duu a terme l’ebullició del most i s’eliminen possibles bacteris contaminants en el most). Durant aquesta etapa s’afegeix el llúpol, per tal d’aromatitzar i donar amargor a les nostres cerveses. També és possible afegir sucres i diferents espècies al final de l’ebullició.

 

REFREDAT: El most bullit es bombeja i després, a través d’un intercanvi de fred-calor, es refreda. La major part dels nostres llevats fermenten a una temperatura de 16°C a 22°C.

 

FERMENTACIÓ: Després que el most refredat es transfereixi al recipient de fermentació tancat (sistema molt tradicional i amb el que s’aconsegueix la potenciació més completa del gust de les cerveses), s’afegeix el llevat. El ferment treballa molt activament, consumeix el sucre i el transforma en alcohol i diòxid de carboni.

 

MADURACIÓ: A Quer, cervesera del Berguedà, utilitzem mètodes molt tradicionals per a madurar les nostres cerveses, en barrils de roure. Creiem que aquest contacte amb la fusta dóna a les nostres cerveses un peculiar caràcter i una gran subtilesa en el gust. Aquest procés pot durar més o menys temps depenent del tipus de cervesa.

 

EMBOTELLAT: Després de la maduració de les nostres cerveses les embotellem y les deixem un temps més en repòs perquè desenvolupin la carbonatació natural a les ampolles, es tractaria d’una segona fermentació o fermentació en ampolla. Hem de tenir en compte que la cervesa artesana és una cervesa viva i també els llevats que conté i per això no es pot bellugar gaire i s’ha de mantenir en una temperatura constant.

Cada procés que segueix Quer (Cervesera del Berguedà) és seguit i treballat d’una forma acurada per tal d’obtenir un producte artesà i de qualitat.

Menu